Pot od ideje do izdelave oblačila

Morena Brumen, 19.september 2023

Naj vas popeljem v zakulisje dogajanja in vam razkrijem, kako pridem od  ideje do končnega izdelka. 

Ideje pridejo zelo spontano, čez dan same od sebe, največkrat pa takrat, ko prispe novo blago. Delam po nekakšnem svojem vzorcu, nikoli nisem obiskovala oblikovne ali šiviljske šole. Šivanja in ustvarjanja oblačil sem se naučila sama, predvsem na spletu ob gledanju youtube posnetkov in prebiranju člankov.

Photo: tinaanze.photography

Prvi korak pri izdelavi oblačila je nabava in izbira blaga. Ko izbiram blago, gledam barve in vzorce, ki so mi blizu, prav tako odtenke barv. Navadno se držim bolj pastelnih barv, všeč so mi tudi nekoliko vintage odtenki, te imam posebej rada v jesenskem obdobju in pozimi. 

Ko izberem blago, ki je po mojem okusu, (navadno je to ljubezen na prvi pogled), se odločim za nakup. Pri izbiri blaga sem vedno pozorna, da gre za kvalitetne materiale z oznako OEKO-TEX Standard 100, ki zagotavlja zdravju varne produkte in ne vsebuje škodljivih snovi.

Blago kupujem večinoma na Nizozemskem, nekaj malega v Nemčiji in Sloveniji. Ko blago prispe, sem nekaj časa povsem zmedena, polna idej in ne znam se odločiti, česa bi se lotila najprej. Takrat si ideje zapišem, nekaj skiciram in nato se odločim za oblačilo, ki ga bom izdelala. 

Svojo zamisel preizkusim na majhnih koščkih blaga, tako dobim občutek za razmerja in usklajenost barv. Ko sem zadovoljna z izbiro barv in vzorčka se začne izdelava izdelka.

Photo: tinaanze.photography

Najprej sledi rezanje blaga. Kroj, ki sem ga izbrala za oblačilo, postavim na blago in ga izrežem. Tukaj moram biti zelo natančna in previdna, da kroj izrežem pravilno. Ko je blago izrezano, je pripravljeno za šivanje. Pri šivanju uporabljam tri stroje s katerim poskrbim, da je izdelek narejen profesionalno. Načeloma se da vse narediti samo z enim strojem, vendar izdelek ne bi izgledal lepo, posebej ne iz notranje strani in tako narejen izdelek po mojem mnenju ni primeren za prodajo.

Pred šivanjem je potrebno na vse tri šivalne stroje navezati sukance, ki so v enaki barvi oblačila, tako, da barvno ne odstopajo od blaga. Moram priznati, da je to del, ki mi je pri vsej izdelavi najbolj dolgočasen:)

Nato se začne šivanje izdelka, kjer moram biti pozorna, da plasti oblačila ravno sešijem, tukaj si velikokrat pomagam z buckami, ki poskrbijo, da so plasti blaga ravno spete skupaj. Včasih ima katero oblačilo tudi kakšno malenkost, ki jo je potrebno sešiti ročno, s šivanko.

Photo: tinaanze.photography

Pri šivanju je zelo pomembna uporaba likalnika. Med izdelavo samega oblačila, le to, med šivanjem posameznih delov polikam, kar naredi končni izdelek veliko lepši, saj so linije ravne.

Ko je izdelek zaključen nastopi moj najljubši trenutek:), občudovanje oblačila.  Veselje in zadovoljstvo, da sem ustvarila nekaj lepega, kar bom lahko ponudila vam. Tukaj se proces izdelave izdelka zaključi, oblačilo je narejeno in pripravljeno za vas.

Delo pa še zdaleč ni zaključeno, čaka me še fotografiranje izdelka, urejanje fotografij in nato predstavitev oblačila vam, preko socialnih omrežij in spletne strani.

O tem procesu dela  pa kdaj drugič:)